Billijke vergoeding
In welke situaties kan een werknemer mogelijk aanspraak maken op een billijke vergoeding? Is het daarvoor relevant op er een einde aan de arbeidsovereenkomst komt op initiatief van de werkgever of werknemer en of dit via een procedure bij de rechter is of daarbuiten? Lees er hier meer over.
Read MoreImpasses bij 50/50 B.V.’s
Aan de orde van de dag: twee partijen die elk over de helft van de aandelen in een onderneming beschikken, zijn het niet met elkaar eens. Dit kan tot grote problemen zorgen voor een bedrijf, als de besluitvorming daardoor letterlijk lam gelegd wordt. Wat kun je daar vooraf al aan doen? Lees hier verder.
Read MoreDisciplinaire maatregelen
Wanneer een werknemer niet hetgeen nakomt wat verwacht mag worden of overeengekomen is, zijn er diverse instrumenten beschikbaar voor de werkgever. In dit artikel wordt een opsomming – met nadere uitleg – gegeven.
Read MoreSocial media en relatiebeding
Tegenwoordig is alles via social media goed te volgen. Dat heeft de afgelopen jaren ook al voor enkele interessante uitspraken gezorgd over de schending van een relatiebeding. Wat mag wel en wat niet? Lees het hier.
Read MoreOpzegging van duurovereenkomsten
Wat zijn de verplichtingen bij langlopende overeenkomsten? Hier tref je wat meer informatie aan over contracten voor bepaalde en onbepaalde tijd, met en zonder afgesproken einddatum.
Read MoreVerschil huur middenstandsbedrijfsruimte en overige bedrijfsruimte
Artikel 7:290 en 7:230a van het Burgerlijk Wetboek: beiden gaan over de huur van bedrijfsruimte, maar wat is nu exact het verschil? En nog belangrijker, wat heeft het voor gevolgen in welke ‘categorie’ je valt? Lees het hier.
Read More
Recente reacties